zondag 31 januari 2010

Kernen in de gemeente Twenterand.

Onze mooie gemeente Twenterand kent 9 buurtschappen en kernen, waar iedereen met recht trots op kan zijn. Elke kern heeft naast zijn eigen karakter en verleden ook zijn toekomst. Met overal een bloeiend buurt- en verenigingsleven. Deze eenheid in verscheidenheid, maar ook in gebondenheid en dat wil de VVD-Twenterand koesteren. Dat is wat onze gemeente zo mooi en boeiend maakt. Maar vooral waard om voor te strijden. Dat is nu juist wat de VVD-Twenterand de komende periode wil bewerkstelligen.

De Centrumvisie in Vroomshoop geeft weer hoe in de toekomst wonen, winkels en (zorg)voorzieningen een plaats krijgen in het centrum van Vroomshoop. Vroomshoop is een belangrijk winkelcentrum binnen de regio. Bij de voorbereiding van de visie heeft de gemeente gesprekken gevoerd met belanghebbende partijen. Zo is gesproken met Vestion wonen, ondernemers, winkeliers, scholen, de sporthal, het Maatschappelijk Werk en de Politie. Met alle ‘input’ die de gemeente Twenterand heeft gekregen is een Centrumvisie ontwikkeld en deze is onlangs goedgekeurd in de raad, er is een voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld. Dus nu wordt het tijd om de schop in de grond te zetten en Vroomshoop het activiteitencentrum te geven waar het recht op heeft.

Voor Westerhaar is er een Visie Kop opgesteld met o.a. het brede school concept en herschikking sportpark Twistveen. Er is opdracht verleend voor het uitvoeren van een uitgebreid haalbaarheidsonderzoek voor het realiseren van een nieuw gebouw met o.a. een brede school concept. Dit nieuwe gebouw zal vervangende huisvesting bieden aan OBS De Blokstoeke, wat hoog tijd werd, en de CBS de Fontein locatie Asterstraat. Het eindrapport wordt medio mei 2009 verwacht. Kruidenwijk 3de fase is bouwrijp en de eerste uitgifte heeft plaatsgevonden. De voorbereidingen voor het nieuwe Haarhuus zijn in volle gang. Ook is de eerste impressie van het nieuwe Haarhuus inclusief zorgwoningen vrijgegeven.

Vriezenveen wordt vooral gekenmerkt door zijn lintbebouwing, en vele musea. In Vriezenveen zal de komende tijd hard gewerkt moeten worden aan de verkeersstructuur.
De belangrijkste uitgangspunten zijn:
— woon- en werkkern; forenzenkern
— groene buffer aan zuidzijde Vriezenveen
— nieuwe infra openbaar vervoer, auto en fiets
— nieuwe voorzieningen commercieel en sociaal maatschappelijk (waaronder in
Centrum)
— Vriezenveen als broedplaats van bedrijvigheid
— werkgelegenheid,(N36-zone (oost)
Het centrum van Vriezenveen zal de komende jaren ook een kwaliteitsimpuls moeten ondergaan. Er moeten woningen worden gebouwd, de winkels beter bereikbaar gemaakt en waar mogelijk uitgebreid worden.

De VVD-Twenterand ziet vooral in Den Ham grote kansen voor recreatie en toerisme. Het authentieke centrum en de natuurlijke ligging zijn grote toeristische trekpleisters.
Een aantrekkelijk toeristisch-recreatief milieu zal het woon- en werkklimaat in de gemeente nog verder versterken. Gesitueerd op de rand van de Sallandse Heuvelrug en het Reggeland heeft Twenterand de recreant en toerist nogal wat te bieden. De VVV-gids Sallandse Heuvelrug en Reggeland vermeldt bijvoorbeeld het volgende over Den Ham:
Den Ham ligt in een gebied dat mogelijkheden biedt tot wandelen, fietsen, kanoën of paardrijden. In en rond het dorp zijn diverse routes uitgezet. De hele gemeente grenst aan een aantal bijzondere natuurgebieden zoals het Eerder Achterbroek, met bos en heide, waterpartijen en zandverstuivingen. Kortom Den Ham leent zich uitstekend voor iedereen die op zoek is naar rust, ruimte en natuur.

1 opmerking: